I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

piątek, 11 maja 2012

PROFESJONALNY KURS CUKIERNICZY


W tym oto kursie nauczysz się jak wykonać różnego rodzaju ciasta, torty oraz jak je udekorować. Sporządzania kremów, mas i innych półproduktów




W tym oto poradniku Znajdziesz wybrane kwestie z naszego poradnika...
  • Jak zbudować własną recepturę ciastkarską
  • Metody sporządzenia ciast
  • Metody sporządzenia kremów
  • Techniki wykonywania różnych wyrobów ciastkarskich
  • Jak samemu wykonać najlepszej jakości Marcepan, Pomadę, Syrop, Glazurę Masę karmelową, Masę krówkową itp.
  •  Zasady zdobienia i dekorowania ciast i tortów
  • Wykonanie Tortu Okolicznościowego
  • Samodzielne wykonanie Lodów
  • Pisanie napisów czekoladą
i o wiele więcej a jeżeli jakiś temat się nie pojawia na liście to nie musisz się martwić napewno ukaże się w owym kursie...

                             Kurs cukierniczy - Marcin Komborski






wtorek, 8 maja 2012

SPODY DO CIAST BEZ PIECZENIA

Szybko i łatwo możesz przygotować desery np.dla spragnionej słodkości rodziny czy niespodziewanych gości.


Spód biszkoptowy
1 op.(ok.25 dag) biszkoptów rozłóż,miejsce przy miejscu na dnie tortownicy.
Skrop wystudzonym słabym naparem kawy lub likierem.


Spód herbatnikowy
Posiekaj herbatniki kokosowe lub zwykłe.Powinno być ok.2 szk.
Polej je 1/2 szkl.roztopionego masła,dodaj 1 łyżeczkę skórki z cytryny.Wymieszaj.Wyłóż na dno formy.


Spód waflowy
Posmaruj okrągły wafel z obu stron masłem lub kremem( nie rozmoczy się szybko).Ułóż w formie.Na wierzch pokrusz 2 wafle
Posyp łyżką prażonego sezamu.


Spód z musli
Wymieszaj szkl. płatków owsianych z 3 łyżkami ulubionego musli,
1 łyżką siemienia i otrąb.
Rozpuść 3 łyżki masła,4 łyżki cukru i miodu.Wymieszaj z płatkami.
Rozłóż masę na dnie formy.


Spód czekoladowy
Rozpuść w kąpieli wodnej tabliczkę białej i ciemnej czekolady.
Pokrusz lekko 1 szkl. płatków kukurydzianych.Wymieszaj z czekoladą.Wyłóż na spód tortownicy.



niedziela, 6 maja 2012

TRADYCYJNA KARPATKA


20 dag mąki,10 dag masła,5 jajek,250 ml wody,szczypta soli,szczypta proszku do pieczenia,
krem:
3/4 l mleka,szkl. cukru,kostka masła,3 żółtka,3 czubate łyżki mąki pszennej,3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
dodatki:
masło,cukier puder


Zagotować w garnku wodę z sola,dodać masło,gdy się rozpuści wsypać mąkę i mieszając ,trzymać chwilę na ogniu.Garnek zdjąć z gazu,masę lekko przestudzić,miksując,dodawać po jednym jajku.Na końcu wsypać proszek do pieczenia.Ciasto podzielić na dwie części.
Blaszkę 23x24 cm posmarować masłem,dno wyłożyć jedną częścią masy.Piec ok.40 min (200 stopni).Tak samo upiec drugi płat ciasta.
Pół szkl. mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami,resztę mleka zagotować z cukrem.Gdy cukier się rozpuści,wlać masę żółtkową,mieszając,zagotować.Garnek zestawić z ognia,a masę wystudzić.
W sporym naczyniu ubić na puch kostkę masła.Cały czas ubijając,dodawać po trochu gotowy ostudzony budyń,uważając,aby masa nie zważyła się.
Gotowy ostudzony płat ciasta posmarować maślano-budyniową masą,przykryć drugim płatem ciasta.Karpatkę oprószyć cukrem pudrem,pokroić w kwadraty,ułożyć na paterze.
                                                                       Smacznego.

sobota, 5 maja 2012

PIĘKNE TORTY KOMUNIJNE

BISZKOPT KOMUNIJNY DUŻY

8 jajek,2 szk,cukru,2 szkl.mąki pszennej,1/2 szkl.ziemniaczanej,2 łyżki octu,4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.
         
Żółtka utrzeć z cukrem,wymieszać obie maki z proszkiem do pieczenia.Dodać do utartych żółtek i wymieszać,na końcu dodać ubite białka.
Przełożyć do dużej tortownicy wyłożonej pergaminem.Piec ponad godzinę.Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy się upiekło,jeżeli patyczek będzie suchy wyjąć z piekarnika.Biszkopt nasączamy herbatą z cukrem i cytryną,dodajemy np. esencję rumową.
Przekładać można ubitą śmietaną z żelatyną albo z fiksem,dowolnym kremem maślanym,karpatkowym,albo też musem truskawkowym wtedy bierzemy ok. 1/2 kg truskawek(mogą być mrożone) miksujemy je i mieszamy z 3 łyżkami żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody lub soku.












Jeżeli wykonujesz torty i pięknie dekorujesz,pochwal się i zamieść swoje zdjęcie czy komentarz,na pewno wiele osób obejrzy z zainteresowaniem,czegoś nauczy się lub staniesz się inspiracją do tworzenia oryginalnych i pomysłowych tortów.Wspólnie wybierzemy najciekawszy,najpiękniejszy tort,który nagrodzimy niespodzianką (związaną z ciastami).



FORMY DO PIECZENIA

Pieczemy ciasta,ale nic nie wspominaliśmy o rodzajach i właściwościach blaszek do ciasta,jak też ich wad i zalet.Mamy szeroki wybór pod względem jakości,wyglądu,kształtu,materiału, koloru,jak też ceny.
Tak więc mamy na rynku dużo żaroodpornych form.Ich właściwości zależą głównie od materiału,z jakiego zostały wykonane.


Pierwszą z nich są formy blaszane
To idealne formy do pieczenia ciast-lekkie,tanie i dostępne w rozmaitych kształtach.Lepsze są blaszki wykonane z czarnej blachy,która szybciej niż blacha biała absorbuje i rozprowadza ciepło oraz trudniej się deformuje.Warto też mieć jedną blaszkę pokrytą wewnątrz teflonem.Za taką powłokę trzeba nieco dopłacić,jednak chroni ona ciasto przed przypalaniem.




Następne formy stalowe są droższe od blaszanych,ale za to trwalsze i bardziej uniwersalne.
Wolno się nagrzewają,można więc piec w nich ciasta i mięsa.Blachy stalowe-choć nadal nadają się po użycia-po kilku pieczeniach nieco ciemnieją i tym samym tracą na wyglądzie.By znów wyglądały jak nowe trzeba je dokładnie umyć szorstką myjką.A to z kolei producent odradza.


W szklanych zwykle pieczemy mięsa,ponieważ gorzej przewodzą ciepło od blaszek.
Tymczasem szklane naczynia żaroodporne są świetne także do słodkich wypieków.Czas pieczenia ,niestety trzeba wydłużyć,ale przez szkło doskonale widać czy ciasto się nie przypala.Ponadto można je użyć w kuchenkach mikrofalowych.


Podobnie jak formy szklane,formy ceramiczne nagrzewają się wolno.
Najlepiej przyrządza się w nich zapiekanki,mięsa i tarty.Niestety nie należą do najlżejszych i łatwo się tłuką.
Są jednak tak ładne,że można je stawiać na stół wraz z potrawą.


Jeszcze wymienię blaszki silikonowe,które są wygodne,nie trzeba ich wykładać,smarować ,łatwiej je utrzymać w czystości.Nie przypieka się w niej ciasto,łatwo się z niej wyjmuje.Można piec do temp.260 stopni.Można używać nie tylko w piekarniku,ale też w zamrażarce,lodówce i mikrofali.Ze względu że jest elastyczna,można ją przechowywać zwiniętą w szafce.Łatwo można obmyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Występują też formy szklano-silikonowe,gdzie dno jest szklane,a boki silikonowe,po wyjęciu boków,mamy od razu ciasto na szklanej podstawce.
Warto w nie zainwestować,wywalając stare zardzewiałe blaszki aluminiowe.


Starałam się wyczerpać temat form do pieczenia,mam nadzieję ,że nic nie pominęłam.Jeżeli czegoś brakuje,chcecie podzielić się swoimi spostrzeżeniami,poradami i doświadczeniem(nie koniecznie tylko o foremkach):) proszę o komentarz.Nagradzamy za odwagę!