I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

środa, 25 stycznia 2012

CYTRYNOWA ROLADA



3 jajka,20 dag cukru,2 torebki cukru waniliowego,8 dag mąki pszennej i 5 dag ziemniaczanej,szczypta  proszku do pieczenia,puszka(425 ml) moreli,3 łyżeczki żelatyny,sok i skórka z cytryny,40 dag twarogu,15 dag jogurtu,20 dag śmietany kremówki,3 dag pistacji.


Białka ubić z 2 łyżkami wody,8 dag cukru i torebką cukru waniliowego.Dodać żółtka,mąkę i proszek do pieczenia.Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem,piec 20 min w temp.200 stopni.Morele zmiksować z sokiem i skórką z cytryny,cukrem,resztą cukru waniliowego,jogurtem i twarogiem.Połączyć z rozpuszczoną żelatyną,wstawić do lodówki.
Gdy masa zacznie gęstnieć,dodać ubitą śmietanę i posiekane pistacje.Rozsmarować na biszkopcie,zwinąć.Roladę udekorować morelami i pistacjami.


                                                  Smacznego


              KRAINAZIÓŁ.PL ZAPRASZA


Zioła towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Leczyły, łagodziły ból i poprawiały samopoczucie na długie wieki przed odkryciem i oswojeniem liści herbaty i ziaren kawowca. Mimo rozwoju medycyny nadal pomagają zwalczać wiele dokuczliwych schorzeń


LUBCZYK


Lubczyk to znane już od starożytności zioło stosowane z równym zainteresowaniem w kuchni i w ziołolecznictwie. Szczypta lubczyku dodanego do potrawy wzmocni jej aromat charakterystycznym zapachem selera oraz smakiem znanym powszechnie jako "maggi". Nalewka przygotowana na bazie lubczyku podziała moczopędnie, pobudzająco i antydepresyjnie. 

Taki napój to również używany od wieków afrodyzjak zwiększający libido! Lubczyk polecany jest także kobietom cierpiącym na schorzenia związane z okresem menopauzy. Łagodzi przykre dolegliwości związane z okresem przekwitania i poprawia ogólne samopoczucie.


Zastosowanie:

Lubczyk to zioło, które sprawdzi się jako przyprawa oraz podstawa naparów i nalewek. Można dodać szczyptę do rosołu lub zupy pomidorowej, albo doprawić nim bulion. 

Aby uzyskać działanie pobudzające i wzmagające libido przygotować należy następującą nalewkę:


Skład:

  • 20 g suszonego lubczyku
  • 500g pestek z czereśni
  • 1 l białego wytrawnego wina
  • 50 ml spirytusu 96 %

Pestki rozgniatamy za pomocą tłuczka, następnie wrzucamy je do dużego słoja wraz z lubczykiem i zalewamy winem oraz spirytusem. Pozostawiamy na miesiąc pod przykryciem do naciągnięcia. Gotowy wywar przecedzamy i zlewamy do butelek. Dla uzyskania oczekiwanego efektu napój należy pić trzy razy dziennie po 30ml.


Na stronie KrainaZiół.pl znajdziesz zioła na różne dolegliwości.
                                   POLECAM


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H