Spód
20 dag pierniczków w czekoladzie(bez nadzienia) lub ciastek korzennych,4 łyżki masła,4 łyżki mielonych orzechów włoskich,łyżeczka przyprawy do piernika,tłuszcz do formy,
2 łyżki gorzkiego kakao lub startej gorzkiej czekolady i szczypta kardamonu,imbiru lub cynamonu do posypania.
Masa
35 dag twarogu na serniki,25 dag mascarpone,3 jajka,1/2 szkl.cukru,1/2 szkl.płynnego miodu,szkl.kremówki,łyżka mąki,aromat rumowy.
Wykonanie spodu
Pierniczki lub ciastka pokrusz za pomocą blendera,masło stop i ostudż.Pierniczki ,masło,orzechy i przyprawę do piernika wymieszaj.Dno natłuszczonej tortownicy wylep powstałą masą,wstaw do lodówki.
Wykonanie masy
Wszystkie składniki zmiksuj na idealnie gładką,kremowa masę
,wyłóż na schłodzony spód tortownicy.Wygładż wierzch.Piecz ok 1 godz. w temp.180 C.Wystudż przy uchylonych drzwiczkach,żeby ciasto nie opadło,po czym na kilka godzinwłóż do lodówki.Przed podaniem oprósz kakao lub czekoladą wymieszanym z wybraną przyprawą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H