I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

niedziela, 6 maja 2012

TRADYCYJNA KARPATKA


20 dag mąki,10 dag masła,5 jajek,250 ml wody,szczypta soli,szczypta proszku do pieczenia,
krem:
3/4 l mleka,szkl. cukru,kostka masła,3 żółtka,3 czubate łyżki mąki pszennej,3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
dodatki:
masło,cukier puder


Zagotować w garnku wodę z sola,dodać masło,gdy się rozpuści wsypać mąkę i mieszając ,trzymać chwilę na ogniu.Garnek zdjąć z gazu,masę lekko przestudzić,miksując,dodawać po jednym jajku.Na końcu wsypać proszek do pieczenia.Ciasto podzielić na dwie części.
Blaszkę 23x24 cm posmarować masłem,dno wyłożyć jedną częścią masy.Piec ok.40 min (200 stopni).Tak samo upiec drugi płat ciasta.
Pół szkl. mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami,resztę mleka zagotować z cukrem.Gdy cukier się rozpuści,wlać masę żółtkową,mieszając,zagotować.Garnek zestawić z ognia,a masę wystudzić.
W sporym naczyniu ubić na puch kostkę masła.Cały czas ubijając,dodawać po trochu gotowy ostudzony budyń,uważając,aby masa nie zważyła się.
Gotowy ostudzony płat ciasta posmarować maślano-budyniową masą,przykryć drugim płatem ciasta.Karpatkę oprószyć cukrem pudrem,pokroić w kwadraty,ułożyć na paterze.
                                                                       Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H