I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

sobota, 5 maja 2012

FORMY DO PIECZENIA

Pieczemy ciasta,ale nic nie wspominaliśmy o rodzajach i właściwościach blaszek do ciasta,jak też ich wad i zalet.Mamy szeroki wybór pod względem jakości,wyglądu,kształtu,materiału, koloru,jak też ceny.
Tak więc mamy na rynku dużo żaroodpornych form.Ich właściwości zależą głównie od materiału,z jakiego zostały wykonane.


Pierwszą z nich są formy blaszane
To idealne formy do pieczenia ciast-lekkie,tanie i dostępne w rozmaitych kształtach.Lepsze są blaszki wykonane z czarnej blachy,która szybciej niż blacha biała absorbuje i rozprowadza ciepło oraz trudniej się deformuje.Warto też mieć jedną blaszkę pokrytą wewnątrz teflonem.Za taką powłokę trzeba nieco dopłacić,jednak chroni ona ciasto przed przypalaniem.




Następne formy stalowe są droższe od blaszanych,ale za to trwalsze i bardziej uniwersalne.
Wolno się nagrzewają,można więc piec w nich ciasta i mięsa.Blachy stalowe-choć nadal nadają się po użycia-po kilku pieczeniach nieco ciemnieją i tym samym tracą na wyglądzie.By znów wyglądały jak nowe trzeba je dokładnie umyć szorstką myjką.A to z kolei producent odradza.


W szklanych zwykle pieczemy mięsa,ponieważ gorzej przewodzą ciepło od blaszek.
Tymczasem szklane naczynia żaroodporne są świetne także do słodkich wypieków.Czas pieczenia ,niestety trzeba wydłużyć,ale przez szkło doskonale widać czy ciasto się nie przypala.Ponadto można je użyć w kuchenkach mikrofalowych.


Podobnie jak formy szklane,formy ceramiczne nagrzewają się wolno.
Najlepiej przyrządza się w nich zapiekanki,mięsa i tarty.Niestety nie należą do najlżejszych i łatwo się tłuką.
Są jednak tak ładne,że można je stawiać na stół wraz z potrawą.


Jeszcze wymienię blaszki silikonowe,które są wygodne,nie trzeba ich wykładać,smarować ,łatwiej je utrzymać w czystości.Nie przypieka się w niej ciasto,łatwo się z niej wyjmuje.Można piec do temp.260 stopni.Można używać nie tylko w piekarniku,ale też w zamrażarce,lodówce i mikrofali.Ze względu że jest elastyczna,można ją przechowywać zwiniętą w szafce.Łatwo można obmyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Występują też formy szklano-silikonowe,gdzie dno jest szklane,a boki silikonowe,po wyjęciu boków,mamy od razu ciasto na szklanej podstawce.
Warto w nie zainwestować,wywalając stare zardzewiałe blaszki aluminiowe.


Starałam się wyczerpać temat form do pieczenia,mam nadzieję ,że nic nie pominęłam.Jeżeli czegoś brakuje,chcecie podzielić się swoimi spostrzeżeniami,poradami i doświadczeniem(nie koniecznie tylko o foremkach):) proszę o komentarz.Nagradzamy za odwagę!




2 komentarze:

  1. Super opis, tego potrzebowałam... :) interesuje mnie jeszcze jaki wpływ na zdrowie mają poszczególne rodzaje blaszek. Np taki sylikon, wiele się słyszy o rakotwórczym działaniu itp...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,dziękuję za ocenę mojego opisu o blaszkach,o szkodliwości nie znalazłam informacji,jeżeli uda się Pani coś znależć proszę z nami podzielić się.

      Usuń

H