20 dag mąki,3 łyżki cukru,10 dag masła,szczypta soli,3 łyżki wody,1/2 kg winogron,budyń waniliowy (na 1/2 l mleka),2 szkl. mleka.
Mąkę posiekać na stolnicy z masłem i solą.Dodać cukier i 3 łyżki zimnej wody,szybko zagnieść.Ciasto wstawić do lodówki na 1 godz.Ugotować budyń wg przepisu.Winogrona przepołowić i usunąć pestki.
Natłuszczoną formę do tarty wylepić ciastem.Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem.
Ciasto piec 20 min w temp. 180 stopni.Wyjąć. Na środek wyłożyć budyń,a na nim ułożyć gęsto winogrona.
Jeżeli chcemy, aby winogrona ładnie błyszczały,możemy posmarować je jasną tężejącą galaretką i schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H