4 dag drożdży,3/4 szk.cukru,3 jajka,szczypta soli,szkl.mleka,1/2 szk.oleju,1/2 kg mąki,20 dag marmolady śliwkowej,łyżka olejku migdałowego,tłuszcz i mąka do blachy,cukier puder do posypania.
Drożdże skrusz do miski,dodaj cukier,jajka,szczyptę soli,mleko i olej.Nie mieszaj!Odstaw pod przykryciem na minimum 4 godz,a najlepiej na całą noc.Wsyp mąkę,wymieszaj łyżką.
Z ciasta odrywaj porcje i formuj prostokąty.Na każdy nakładaj porcję marmolady wymieszanej z olejkiem.Zlepiaj,tworząc podłużne bułki.Układaj je ciasno w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze o wym.25x35.
Wstaw do zimnego piekarnika,piecz ok.1 godz. w temp.180-190 stopni.Ciepłe posyp cukrem pudrem.
S m a c z n e g o
KRAINA KAWY |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H