I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

sobota, 5 listopada 2011

SZARLOTKA

Polecam  przepis sprawdzony,łatwy,szybki i oszczędny.Nikomu nie sprawi problemu i zawsze udaje się.Często wykonuję go,a teraz jest najlepsza pora,bo duży jest wybór jabłek i cena odpowiednia.Najlepsza jest szara reneta,ale robiłam też z innych jabłek i też jest dobre.
Tak więc działamy!

2 szkl.mąki,3/4kostki Kasi,1 jajo,1/2 szkl.cukru,1/2małego op. śmietany18%,1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia,zapach arakowy,8-9 jabłek,cynamon

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać na stolnicy.Potem rękoma zagnieść ciasto.Całość włożyć do lodówki.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Ciasto podzielić na 2 części.Jedną rozwałkować i położyć na blasze.Posypać ciasto cynamonem.Wyłożyć jabłka i posypać cukrem.Drugą połowę rozwałkować i przykryć jabłka.
Piec ok.50-55 min.na złoty kolor.
Jak ostygnie posypać cukrem pudrem.


                                                  S m a c z n e g o

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H