Polecam ciasto,które jest pulchne,miękkie,delikatne ładnie wyrasta i jest smaczne,znika błyskawicznie,zachęcam do spróbowania.Jest to ciasto na blaszkę o wym.25x35cm,piekę je w piekarniku elektrycznym i nastawiam na temp.130C.
Rozczyn:
3 dag drożdży,łyżka cukru,łyżeczka ciepłego mleka,łyżka mąki,
Ciasto:
3 żółtka i białko,6 łyżek cukru,40 dag mąki,1/2 szkl.mleka,10 dag stopionego masła,tłuszcz do blachy.
Kruszonka:
4 łyżki masła,4 łyżki cukru pudru,10 dag mąki
Składniki rozczynu wymieszaj,przykryj i odstaw na ok.15 min do wyrośnięcia.Żółtka utrzyj z cukrem,wymieszaj z przesianą mąką,wyrośniętym rozczynem i ciepłym mlekiem,zagnieść starannie ciasto.
Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok.2 godz.
Przełóż do natłuszczonej blachy,posmaruj roztrzepanym białkiem.
Zrób kruszonkę:masło roztop,gorące wymieszaj z cukrem i mąką.Mieszaj aż składniki połączą się w okruchy,rozsyp na placku.
Odstaw na jeszcze 30 min do wyrośnięcia.
Piecz 45 min w temp.180°C
S m a c z n e g o
|
KoneserSmaku.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H