I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

środa, 28 marca 2012

SZKOŁA PIECZENIA TORTÓW

Swoją bogatą wiedzą i doświadczeniem dzieli się z nami pan Henryk Nieciejewski ,który jest szefem kuchni jednej z najlepszych restauracji w Warszawie.

Torty są pyszne i wcale nietrudno je zrobić.Wymaga to tylko nieco więcej czasu niż przy zwykłych ciastach.Ale za to jaki efekt!Podpowiem Wam,jak ułatwić sobie pracę i odnieść kulinarny sukces.

Tort robimy w trzech etapach:pieczemy ciasto,przygotowujemy masę i dekorujemy.Zaczynamy od ciasta.Jest to biszkopt lub ciasto ucierane.Najlepiej upiec je przeddzień robienia tortu.Gdy całkiem wystygnie,kroimy je na krążki(2 do 4).
Najodpowiedniejszy jest długi,ostry nóż.Krążki nasączamy ponczem z wody,soku lub naparu z herbaty z dodatkiem cukru,soku z cytryny albo aromatu.Jeżeli tort nie jest przeznaczony dla dzieci,do ponczu warto dodać nieco alkoholu,np.likieru.
Następnie krążki przekładamy masą,kremem,galaretką lub dżemem.Tort zyska na wyglądzie,gdy spodni krążek(jest zawsze idealnie płaski i równy)umieścimy na górze.Na spód zaś dajmy środkowy lub górny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H