I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

niedziela, 18 grudnia 2011

SEROMAK



Spód
1,5 szkl.mąki,1/2 szkl.cukru pudru,1/2 kostki masła,żółtko,tłuszcz i mąka do formy
Masa makowa
4,5 szkl.maku,1 i 1/4 szkl.cukru pudru,4 jajka(osobno białka i żółtka),po 10 dag rodzynek i posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżki bułki tartej,olejek migdałowy.
Masa serowa
3/4 kostki miękkiego masła,1,5 szkl.cukru pudru,5 jajek(osobno białka i żółtka),1,2 kg twarogu na serniki,2 łyżki mąki ziemniaczanej,smażona skórka pomarańczowa wg uznania.


Spód
Wszystkie składniki szybko zagnieść,owiń folią i włóż do lodówki na 1 godz.Wylep natłuszczoną,oprószoną mąką blachę,ponakłuwaj gęsto widelcem i podpiecz przez ok. 20 min. w temp. 190C.
Masa makowa
Mak sparz,osącz,zmiel dwa razy.Utrzyj dokładnie z cukrem i żółtkami.Dodaj bakalie,bułkę tartą,olejek,wymieszaj.Białka
ubij na sztywno i połącz z masą makową.
Masa serowa
Miękkie masło utrzyj z cukrem i żółtkami.Dodawaj po łyżce twaróg,dalej ucierając.Następnie dodaj mąkę i skórkę pomarańczową.Białka ubij na sztywno i na koniec wmieszaj do masy serowej.Na podpieczony spód wyłóż masę makową,a na nią serową.Całość piecz ok.1 godz. w temp.175C.Ostudż w uchylonym piekarniku.
                                          Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H