Pokazane tutaj torty są ucztą dla oczu,podobnie jak pyszne ciasta,które można wykonać z zadziwiającą łatwością.Ciasta będą wspaniałym dodatkiem do popołudniowej herbatki i można je zrobić bez większego wysiłku. Kiedy więc następnym razem przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego,podane przepisy zapewnią Wam sukces!
Szukaj na tym blogu
niedziela, 18 grudnia 2011
SEROMAK
Spód
1,5 szkl.mąki,1/2 szkl.cukru pudru,1/2 kostki masła,żółtko,tłuszcz i mąka do formy
Masa makowa
4,5 szkl.maku,1 i 1/4 szkl.cukru pudru,4 jajka(osobno białka i żółtka),po 10 dag rodzynek i posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżki bułki tartej,olejek migdałowy.
Masa serowa
3/4 kostki miękkiego masła,1,5 szkl.cukru pudru,5 jajek(osobno białka i żółtka),1,2 kg twarogu na serniki,2 łyżki mąki ziemniaczanej,smażona skórka pomarańczowa wg uznania.
Spód
Wszystkie składniki szybko zagnieść,owiń folią i włóż do lodówki na 1 godz.Wylep natłuszczoną,oprószoną mąką blachę,ponakłuwaj gęsto widelcem i podpiecz przez ok. 20 min. w temp. 190C.
Masa makowa
Mak sparz,osącz,zmiel dwa razy.Utrzyj dokładnie z cukrem i żółtkami.Dodaj bakalie,bułkę tartą,olejek,wymieszaj.Białka
ubij na sztywno i połącz z masą makową.
Masa serowa
Miękkie masło utrzyj z cukrem i żółtkami.Dodawaj po łyżce twaróg,dalej ucierając.Następnie dodaj mąkę i skórkę pomarańczową.Białka ubij na sztywno i na koniec wmieszaj do masy serowej.Na podpieczony spód wyłóż masę makową,a na nią serową.Całość piecz ok.1 godz. w temp.175C.Ostudż w uchylonym piekarniku.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H