Ciasto:
40 dag maku,40 dag mąki,40 dag cukru pudru,40 dkd masła lub margaryny,3 jajka,olejek o dowolnym zapachu
Polewa:
1 szkl. cukru,1/2 szkl wody,1/2 cytryny,olejek rumowyMak sparzyć i osączyć przez noc i przepuścić przez maszynkę.Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać mąkę,mak,pianę z białek i dokładnie wymieszać.Wyłożyć do natłuszczonej formy i piec w gorącym piekarniku ok.40 min.Po przestygnięciu polać ciepłą polewą.
Wykonanie polewy:
Cukier z wodą gotować do gęstości ''na nitkę".Po przestygnięciu wyrabiać drewnianą łopatką,aż do białości.Wcisnąć sok z cytryny,wlać olejek i wymieszać.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H