I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

środa, 4 kwietnia 2012

BABKA WIEDEŃSKA


30dkg mąki,10 dkg cukru,5 łyżek masła,5 łyżek smalcu,4 jajka,2 dkg drożdży,2 łyżki mleka,sól,5 dkg rodzynek,cukier waniliowy.


Żółtka,cukier i pozostałe składniki dokładnie utrzeć.Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy,rodzynki,szczyptę soli i wmieszać delikatnie pianę z 2 białek.Pozostawić w ciepłym miejscu  na 1/2 godziny-do wyrośnięcia.Formę wysmarować tłuszczem,włożyć do niej ciasto i znów pozostawić w cieple na 1/2 godziny.Po wyrośnięciu posmarować wierzch białkiem i piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym.
                                                                           Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H