Pokazane tutaj torty są ucztą dla oczu,podobnie jak pyszne ciasta,które można wykonać z zadziwiającą łatwością.Ciasta będą wspaniałym dodatkiem do popołudniowej herbatki i można je zrobić bez większego wysiłku. Kiedy więc następnym razem przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego,podane przepisy zapewnią Wam sukces!
Szukaj na tym blogu
środa, 4 kwietnia 2012
BABKA WIEDEŃSKA
30dkg mąki,10 dkg cukru,5 łyżek masła,5 łyżek smalcu,4 jajka,2 dkg drożdży,2 łyżki mleka,sól,5 dkg rodzynek,cukier waniliowy.
Żółtka,cukier i pozostałe składniki dokładnie utrzeć.Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy,rodzynki,szczyptę soli i wmieszać delikatnie pianę z 2 białek.Pozostawić w ciepłym miejscu na 1/2 godziny-do wyrośnięcia.Formę wysmarować tłuszczem,włożyć do niej ciasto i znów pozostawić w cieple na 1/2 godziny.Po wyrośnięciu posmarować wierzch białkiem i piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H