I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

środa, 11 kwietnia 2012

OZDOBY Z MARCEPANU



Marcepan jest masą plastyczną,którą można dowolnie formować.
Zanim przystąpisz do robienia ozdób,zagnieć marcepan z cukrem pudrem.By zabarwić  kawałek masy,zrób w niej zagłębienie,dodaj barwnik i zagnieć.

Róża
Do masy marcepanowej dodaj kilka kropel soku z buraka.Uformuj 9 kulek.Każdą ułóż na tacy z cukrem pudrem,rozpłaszcz kciukiem i naciągnij jeden brzeg.Formuj płatki wokół marcepanowego słupka.

Trawka
Zagnieć masę z kilkoma kroplami zielonego barwnika spożywczego.Porcje masy umieszczaj w prasce do czosnku i wyciskaj na powierzchnię posypaną cukrem pudrem.
Zajączek
Masę zagnieć z gorzkim kakao.Uformuj dwie kulki w kształcie kropli.Każdą natnij nożem z węższej strony.Na kropli mającej być głową,zrób oczka z np.glazury czekoladowej.Części zwierzątka sklej woda z cukrem.
Marchewki
Masę zabarwioną na pomarańczowo podziel na wałki po 3 cm.Uformuj marchewki.Pokarbuj je nożykiem.W grubszy koniec wbij kawałki pistacji.Z masy możesz tez zrobić jajeczka.



Domowy marcepan

Składniki:
120g migdałów (należy je namoczyć, by łatwiej było później obrać ze skórki)
120g cukru pudru
1 białko
sól

Wszystkie składniki zmieszać ze sobą, tak by powstała gładka masa. Jeżeli okaże się, że wyszedł nam zbyt twardy marcepan, to zawsze można dodać odrobinę wody, by go zmiękczyć. W odwrotnym przypadku zaleca się dodanie odrobiny cukru pudru. Marcepan, jak z cukierni, gotowy!

       Obejrzyj jak zrobić tort ślubny lub urodzinowy z masy   plastycznej 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H