I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

środa, 15 lutego 2012

FAWORKI



20 dag mąki,3 żółtka,sól,3-4 łyżek gęstej śmietany,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżka spirytusu,50 dkg tłuszczu do smażenia,10 dag cukru-pudru do posypania,wanilia,bibuła do osączania.


Mąkę zmieszać ze śmietaną,zrobić zagłębienie,dodać
żółtka,szczyptę soli,proszek.Wszystkie składniki wymieszać razem,następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę.Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.Ciasto wałkować partiami dosyć cienko,starając jak najmniej podsypywać mąką.Krajać na paski szer.3 cm,dł.15 cm.Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć.Zrobić próbę temp.tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta ,jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zrumieni,można smażyć.Ciasto omieść z mąki pędzelkiem,wkładać na tłuszcz  i smażyć  z 2 stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem.Wyjąć,osączyć na bibule,przełożyć na talerz,oprószyć cukrem z wanilią.Faworki można przyrządzać bez proszku do pieczenia.
                                                   Smacznego
Propozycje wykonania:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H