I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

wtorek, 21 lutego 2012

PORADY

CIASTO KRUCHE


Masło do kruchego ciasta powinno być prosto z lodówki,inaczej
 mąka wchłonie dużo tłuszczu i ciasto będzie twarde i niesmaczne.
Zamiast zwykłej mąki pszennej użyj do ciasta krupczatki,będzie
wyjątkowo smaczne i kruche.
Zagniatając ciasto,dodaj do niego nieco zmielonych orzechów.
Dobrym dodatkiem do kruchych babeczek są też cynamon i imbir.
Ciasto kruche jest wystarczająco tłuste.Nie ma też potrzeby
wysypywać blaszki bułką tartą.


BEZY


Pianę z białek ubij,aż będzie na tyle sztywna,że zacznie się rwać.
Wtedy dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze minut,aż piana zrobi
 się lśniąca,co oznacza,że jest gotowa.
Martwisz się,że bezy nie wyrosną?
Razem z cukrem wsyp do piany  odrobinę proszku do pieczenia.
Beziki i spody bezowe piecz na papierze do pieczenia,wtedy bez problemu zdejmiesz je z blachy.
Bezy piecz w temp.120-130 stopni.Jeśli piekarnik będzie zbyt
 rozgrzany.beza z wierzchu się przypali,a w środku będzie prawie surowa.


DROŻDŻOWE


Dobrze wyrabiaj ciasto,musi być gładkie,lśniące,a na jego powierzchni mają być pęcherzyki.
Do ciasta nie dodawaj cukru pudru,lecz kryształ,dłużej się uciera,dzięki czemu ciasto jest bardziej pulchne.
Nie przetrzymuj w piecu ,jeśli patyczek wetknięty jest suchy,od razu wyjmij je z piekarnika.Inaczej ciasto zbytnio się przesuszy.


PIASKOWE


Ciasto zyska ciekawy smak i będzie nieco lżejsze,jeśli część tłuszczu zastąpisz mielonym twarogiem.
Przygotowujesz murzynka?
Podczas ucierania dodaj do ciasta kieliszek ajerkoniaku,efekt
będzie doskonały!
Ciasto, do którego dodałaś już pianę,wstaw bez zwłoki do piekarnika,wtedy dobrze wyrośnie.


PTYSIOWE


Dobrze zaparz mąkę,to najważniejsze przy cieście ptysiowym.
Mieszając podgrzewaj ciasto 2-3 min,aż zrobi się szkliste.
Potem dodaj do niego jajka.
Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika,bo ciasto ptysiowe od 
razu opadnie.
Gdy przekładasz kremem,jeszcze ciepłe ptysie przekrój na pół
,szybciej ujdzie z nich para,a ciasto będzie kruche i smaczne.


              TEMPERATURA I CZAS PIECZENIA


BEZY                     120-130 st.C             45-60 min
              
DROŻDŻOWE         160-180 st.C             50-60 min


KRUCHE               180-200 st.C             15-30 min


PIASKOWE           160-180 st.C             30-50 min


PTYSIOWE            190-220 st.C             20-30 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H