CIASTO KRUCHE
Masło do kruchego ciasta powinno być prosto z lodówki,inaczej
mąka wchłonie dużo tłuszczu i ciasto będzie twarde i niesmaczne.
Zamiast zwykłej mąki pszennej użyj do ciasta krupczatki,będzie
wyjątkowo smaczne i kruche.
Zagniatając ciasto,dodaj do niego nieco zmielonych orzechów.
Dobrym dodatkiem do kruchych babeczek są też cynamon i imbir.
Ciasto kruche jest wystarczająco tłuste.Nie ma też potrzeby
wysypywać blaszki bułką tartą.
BEZY
Pianę z białek ubij,aż będzie na tyle sztywna,że zacznie się rwać.
Wtedy dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze minut,aż piana zrobi
się lśniąca,co oznacza,że jest gotowa.
Martwisz się,że bezy nie wyrosną?
Razem z cukrem wsyp do piany odrobinę proszku do pieczenia.
Beziki i spody bezowe piecz na papierze do pieczenia,wtedy bez problemu zdejmiesz je z blachy.
Bezy piecz w temp.120-130 stopni.Jeśli piekarnik będzie zbyt
rozgrzany.beza z wierzchu się przypali,a w środku będzie prawie surowa.
DROŻDŻOWE
Dobrze wyrabiaj ciasto,musi być gładkie,lśniące,a na jego powierzchni mają być pęcherzyki.
Do ciasta nie dodawaj cukru pudru,lecz kryształ,dłużej się uciera,dzięki czemu ciasto jest bardziej pulchne.
Nie przetrzymuj w piecu ,jeśli patyczek wetknięty jest suchy,od razu wyjmij je z piekarnika.Inaczej ciasto zbytnio się przesuszy.
PIASKOWE
Ciasto zyska ciekawy smak i będzie nieco lżejsze,jeśli część tłuszczu zastąpisz mielonym twarogiem.
Przygotowujesz murzynka?
Podczas ucierania dodaj do ciasta kieliszek ajerkoniaku,efekt
będzie doskonały!
Ciasto, do którego dodałaś już pianę,wstaw bez zwłoki do piekarnika,wtedy dobrze wyrośnie.
PTYSIOWE
Dobrze zaparz mąkę,to najważniejsze przy cieście ptysiowym.
Mieszając podgrzewaj ciasto 2-3 min,aż zrobi się szkliste.
Potem dodaj do niego jajka.
Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika,bo ciasto ptysiowe od
razu opadnie.
Gdy przekładasz kremem,jeszcze ciepłe ptysie przekrój na pół
,szybciej ujdzie z nich para,a ciasto będzie kruche i smaczne.
TEMPERATURA I CZAS PIECZENIA
BEZY 120-130 st.C 45-60 min
DROŻDŻOWE 160-180 st.C 50-60 min
KRUCHE 180-200 st.C 15-30 min
PIASKOWE 160-180 st.C 30-50 min
PTYSIOWE 190-220 st.C 20-30 min
Pokazane tutaj torty są ucztą dla oczu,podobnie jak pyszne ciasta,które można wykonać z zadziwiającą łatwością.Ciasta będą wspaniałym dodatkiem do popołudniowej herbatki i można je zrobić bez większego wysiłku. Kiedy więc następnym razem przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego,podane przepisy zapewnią Wam sukces!
Szukaj na tym blogu
wtorek, 21 lutego 2012
PORADY
Etykiety:
bananowiec,
biszkopt dla cukrzyków,
błyskawiczny sernik piernikowy,
ciasta,
CIASTKA IMBIROWE,
ciasto cytrynowe,
ciasto marchewkowe,
rogaliki bez cukru,
sernik na zimno,
szarlotka,
zebra
Lokalizacja:
Polska
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H