4 dag świeżych drożdży,1/2 szkl. mleka,1/2 kg mąki tortowej,
1/2 kostki masła,15 dag cukru,5 jajek,1/2 szkl. śmietany kremówki,10 dag rodzynek,2 łyżki rumu,10 dag mielonych migdałów,2 łyżki miękkiego masła do posmarowania,cukier puder do posypania.
Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem i 4 łyżkami mąki,odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.Masło,cukier i jajka utrzyj ze śmietaną na puszystą masę.Połącz z rozczynem,resztą mąki,oprószonymi mąką rodzynkami,rumem i migdałami.Wyrabiaj ok. 20 min.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia,aż podwoi objętość.Przełóż do natłuszczonej,oprószonej mąką formy na babkę z kominkiem.
Piecz 45 min w temp.200 C.Ciepłą babkę posmaruj miękkim masłem,posyp grubo cukrem pudrem.
Smacznego
Chcesz mieć gładką i delikatna cerę?Stosujesz kremy,maseczki?Nie wiesz jaki masz rodzaj cery? Chcesz poznać właściwości kosmetyczne i zdrowotne ziół?
Zajrzyj na mój blog o kosmetykach naturalnych.
Sama z łatwością wykonasz prostą maseczkę,która rozświetli Twoją cerę,doda Ci blasku.
http://natura-ewy.blogspot.com
POCZUJ SIĘ PIĘKNA W ŚWIĘTA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H