1 szkl.maku,2 szkl.mleka,5 łyżek tartej bułki,1 szkl.cukru,8 jajek,1 cukier waniliowy.
Mak sparzyć gotującym mlekiem,odcedzić go i zemleć.
Żółtka ubić z cukrem , dodać mak , pianę , tartą bułkę , cukier waniliowy. Wyłożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką po ostudzeniu przekroić i przełożyć kremem cytrynowym , kawowym lub czekoladowym.
Krem cytrynowy
4 jajka,5 łyżek cukru,skórka otarta z 1 cytryny,sok z 2 cytryn,1 opakowanie żelatyny w proszku,1/8 śmietany,4 łyżki wiórków czekoladowych.
Jaja rozbić,oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć na pianę z cukrem i cytrynowa skórką.W małym rondelku podgrzać sok
z cytryny i rozpuścić w nim żelatynę,nie gotować; następnie wystudzić.Białka ubić na sztywną pianę.Zimny sok cytrynowy
zmieszać z masą żółtkową i pianą z białek.Kremem przełożyć tort lub włożyć do pucharków i wstawić na 3 godz do lodówki.Ubić śmietanę,krem udekorować bitą śmietaną i czekoladą.
Krem maślano-kawowy
250 g masła,200 g cukru,3 jajka,30 g kawy,wanilia lub spirytus,albo rum -1 łyżka.
Jajka ubić na parze z cukrem.Ostudzić.Masło utrzeć dodając ubite jajka,kawę oraz pozostałe składniki.
Krem czekoladowy
250 g masła lub margaryny,1 tabliczka czekolady gorzkiej,2 jajka,3 łyżki cukru.
Jajka ubić z cukrem na ciepło.Masło utrzeć dodając przestudzone ubite jajka i rozgrzaną czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H