I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

wtorek, 6 grudnia 2011

MAKOWIEC KRUCHO-DROŻDZOWY


Makowiec ten piekę na każde święta Bożego Narodzenia,jest kruchy i miękki,najczęściej ciasto dzielę na 2 części,w jednej szerszej blaszce,oddzielam pergaminem, aby się nie skleiły.Na wierzch na lukier sypię orzechy drobno pokrojone,albo skórkę pomarańczową lub cytrynową.Nieraz sobie ułatwiam i kupuję gotową masę makową w puszce,wtedy dodaję do niej bakalie.

Ciasto:


500 g mąki,2 jajka,1 żółtko,2 łyżki śmietany,200 g tłuszczu,1 łyżeczka proszku do pieczenia,50 g drożdży,szczypta soli.
Masa makowa:
400-500 g maku,100 g masła,1/2 szklanki miodu,3 jajka,bakalie


Zrobić ciasto(drożdże utrzeć ze śmietaną),podzielić je na 2 lub 3 części,rozwałkować,nałożyć masę makową,zwinąć,ułożyć na blasze.Gdy podrośnie,posmarować białkiem,upiec(45 min).
Wykonanie masy makowej
Mak sparzyć i pozostawić na 12 godz.Odcedzić na sicie,zemleć na maszynce z gęstym sitem,dodać żółtka,roztopione masło,roztopiony miód,pianę z białek i bakalie.Dokładnie wymieszać.
                                 Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H