Doskonały,łatwy do wykonania,a przy tym bardzo lubiany przez dzieci.Tort piernikowy polewany
czekoladą.Dodatkowo przekrawam go i smaruję marmoladą śliwkową.Możemy upiec go 2-3 dni przed świętami-zachowa swoją świeżość.
2,5 szkl. mąki(może być krupczatka),0,5 szkl.cukru,3 duże łyżki miodu,0,5 kostki masła lub dobrej margaryny,1 jajko,3 łyżki kakao,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,bakalie:po 2 czubate łyżki rodzynek,posiekanych drobno fig,migdałów lub orzechów,czubata łyżeczka cynamonu i czubata łyżeczka mielonych gożdzików,0,5 szkl.wody.
Cukier rumienimy na piękny brązowy kolor,dodajemy wodę,zagotowujemy.Robimy karmel,przelewamy do dużego garnka,dodajemy miód i kakao.Raz jeszcze zagotowujemy i odstawiamy,aby masa wystygła.Gdy jest prawie zimna,dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawy zapachowe.Wyrabiamy lekko ciasto ,a na koniec dodajemy bakalie i jeszcze lekko wyrabiamy.Na samym końcu dodajemy całe jajko i łączymy ze wszystkimi składnikami.
Gdy masa zrobi się jednolita,dodajemy rozpuszczony zimny tłuszcz i ponownie wyrabiamy.
Średniej wielkości tortownicę smarujemy tłuszczem,
wysypujemy dość obficie bułką tartą,dajemy ciasto i zaraz wstawiamy do niezbyt gorącego 180C piekarnika na 45-50 min.
Po upieczeniu tort wyjmujemy i polewamy czekoladą.Aby był bardziej''świąteczny'' wierzch smarujemy na grubość cm dżemem morelowym wymieszanym z kieliszkiem koniaku lub winiaku.Całość lekko schładzamy i dopiero wówczas oblewamy czekoladą.
Smacznego
Tak dla relaksu przy świątecznych wypiekach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H