Ciasto:
80 dag mąki,3 zółtka,2 całe jajka,10 dag cukru,10dag margaryny,1 szkl mleka,5 dag drożdży
Masa makowa:
0,5 kg maku,20 dag cukru,3 łyżki miodu,,3 jajka,3 łyżki bułki tartej,olejek migdałowy
Wykonać rozczyn z drożdży:dodać łyżkę cukru,rozetrzeć razem z drożdżami,rozprowadzić ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Rozczyn wlać do mąki,dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.Mak sparzyć,odsączyć i zmielić 2 razy w maszynce,dodać resztę składników i wymieszać.
Ciasto rozwałkować,rozłożyć na nim mak,zwinąć w rulon,włożyć do foremki,keksówki i zostawić do wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H