I made this widget at MyFlashFetish.com.

ciasta,ciastka

Loading...

Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

wtorek, 27 marca 2012

SERNIK Z BRZOSKWINIĄ


2 niepełne szkl.mąki(ok.30 dag),15 płaskich łyżek masła lub margaryny(30 dag),14 czubatych łyżek cukru(ok. 28 dag),50 dag chudego twarogu,2 jajka,1 puszka brzoskwiń(850 ml),2 torebki cukrru waniliowego,1 torebka budyniu waniliowego,otarta skórka z 1 cytryny,1 łyżka cukru pudru.

Wsypać mąkę do dużej miski.Dodać 8łyżek tłuszczu,8 łyżek cukru i 1 torebkę cukru waniliowgo.Szybko wyrobić kruszonkę.Wyłożyć do wysmarowanej formy(śr. 26 cm).Wyłożyć do formy 2/3 kruszonki,a następnie mocno docisnąć ją do dna naczynia.Osączone brzoskwinie rozłożyć na spodzie sernika.Utrzeć pozostały tłuszcz z resztą cukru i cukru waniliowego na masę o konsystencji gęstego kremu.Dodać jajka,sok i startą skórkę z cytryny.Dokładnie wymieszać z twarogiem i budyniem waniliowym.Rozłożyć równomiernie przygotowaną masę na brzoskwiniach,wyrównać powierzchnię.
Posypać wierzch ciasta resztą kruszonki(należy ją przy tym lekko rozdrobnić).
Wstawić sernik do dobrze nagrzanego piekarnika.Piec ok.50 minut w temp.200 stopni.Upieczone ciasto pozostawić jakiś czas w formie,aby trochę przestygło.Posypać jedną łyżką cukru pudru.Do sernika można dodać bitą śmietanę.
                                                                                  Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H