I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

środa, 28 marca 2012

TORT SACHERA

Ten słynny wiedeński tort nie ma sobie równych.I wcale nie jest trudny do zrobienia.Najpierw pieczemy czekoladowe ciasto.Będzie puszyste,jeśli dobrze ubijemy pianę i delikatnie(bez pomocy miksera) połączymy ją z ciastem.Jest ono dość wilgotne,dlatego nie musimy już go nasączać ponczem.Ciasto bez trudu da się podzielić na dwa równe krążki.Nie trzeba również robić pracochłonnej masy,bowiem krążki przekładamy morelową marmoladą.
Dekoracja tego toru jest prosta,ale wytworna:polewa czekoladowa.Z niej też robimy napis''Sacher".


20 dag gorzkiej czekolady,12,5 dag masła,4/5 szkl. cukru pudru,10 jajek,3/4 szkl. przesianej mąki,masło i bułka tarta do tortownicy,słoik marmolady morelowej,łyżka soku z cytryny
Polewa:15 dag gorzkiej czekolady,jajko,1 szkl. śmietany 18 %


Połamaną czekoladę(20 dag) topimy na parze,Masło ucieramy z cukrem.Nadal ucierając,wbijamy po żółtku.Wlewamy rozpuszczoną czekoladę,mieszamy.Masę mieszamy z mąką.Ubijamy białka,delikatnie łączymy z masą.Nakładamy ją do przygotowanej tortownicy.Pieczemy 50-55 min w temp. 180 stopni.Ciasto kroimy na 2 krążki.Marmoladę podgrzewamy z sokiem z cytryny,przecieramy przez sito.Krążki przekładamy marmoladą.Smarujemy nią też boki tortu.Roztapiamy czekoladę (15 dag),mieszamy z jajkiem.Wlewamy śmietanę,mieszając gotujemy 4 min.Przestudzoną polewą smarujemy tort.
                                                         Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H