I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

środa, 14 marca 2012

OZDOBY Z CZEKOLADY

Przybranie sprawia,że ciasto lub deser stają się bardziej apetyczne.Ozdoby najlepiej przekładać pergaminem i przechowywać w szczelnych pojemnikach.Czekoladę deserowa można przechowywać przez 4 tygodnie,a czekoladę mleczną albo białą przez 2.

Rurki
Rozprowadzić stopioną czekoladę na czystej akrylowej desce i zostawić do zastygnięcia.Kiedy czekolada zastygnie,przytrzymać mocno deskę,wsunąć pod czekoladę ostrze dużego,szerokiego noża i pociągnąć do siebie pod kątem 45 stopni,ściągając czekoladę z deski tak,aby tworzyła rurki.W ten sposób powstaną nieregularne,długie rurki.Ostrzem noża zdjąć rurki z deski.a
Gdy rurki ułożone są na torcie można ewentualnie jeszcze pociąć paski z pergaminu ułożyć według uznania na torcie i delikatnie posypać cukrem pudrem i zdjąć paski.

Szybkie figlaski  
 Gruba tabliczka czekolady świetnie  nadaje się na szybkie figlaski, które można przechowywać w temp pokojowej.Ostrą skrobaczką do warzyw lekko przesuwać wzdłuż tabliczki,aby uzyskać cienkie figlaski.Przy mocniejszym skrobaniu powstaną grubsze kawałki.

Listki
Wykorzystać świeżo zerwane liście o wyrażnych żyłkach,powinny być czyste,suche i giętkie.
Trzymając liścia za łodyżkę,nałożyć gładką warstwę stopionej czekolady na spodnią stronę małym pędzlem do malowania albo do ciasta.Następnie umieścić liście czekoladą do góry na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.Odstawić liście na co najmniej 1 godzinę do zastygnięcia.Następnie oderwać liść od warstwy czekolady.
Trójkąty marmurkowe
Aby wykonać trójkąty trzeba na pergamin wylewać na zmianę po łyżce ciemnej i jasnej czekolady.Następnie rozsmarować,tworząc grubą marmurkową warstwę.Kiedy stężeje,pokroić na kwadraty,a te podzielić na trójkąty.
Esy-floresy
Esy-floresy można rysować od razu,albo naszkicować ołówkiem na pergaminie.Wówczas należy obrócić pergamin na drugą stronę i wyciskać czekoladę z woreczka wzdłuż linii.
Można  wyciskać kwiatki lub gwiazdki.Aby wykonać ozdoby przestrzenne,należy wyciskać wzorki na długim wąskim pasku pergaminu,następnie ostrożnie nawinąć na pergamin na wałek i przykleić taśmą.Pozostawić czekoladę do zastygnięcia,następnie ostrożnie zdjąć wzorki z pergaminu.
  Miseczki z czekolady                                                                                               
 Przewrócić formę do pieczenia mufinków i przykryć folią foremki.Roztopić czekoladę,nalać do jednorazowego woreczka do dekorowania i ściąć czubek.Wokół brzegu foremki wycisnąć kółko z czekolady,następnie prowadzić czekoladowe linie po przekątnej,tworząc misterną siateczkę.Zakończyć kolejnym kółkiem wokół brzegu.Schłodzić,aż czekolada stężeje.Gotową miseczkę zdjąć z foremki i usunąć folię.Można wykorzystać do włożenia w nie lodów,przykrywając drugą czekoladową miseczką.

Przeróżne wzory i literki możesz wykonać z bezy,przepis na  moim blogu-bezowe wzorki.Wypróbuj także rożki czekoladowe z bitą śmietaną,mogą być dekoracją Twojego tortu,przepis na tym blogu.Polecam.
                                                          
Wspaniałe cukrowe dekoracje tortów na http//:magiacukru.pl
Krok po kroku pokazane jak zrobić różę z listkami z masy cukrowej.

                              Przykład dekoracji tortu


                        Wszystko do dekoracji tortu znajdziesz na art-cake.pl


                            
                                 

2 komentarze:

  1. Super blog i pomysły. Na pewno się przydadzą. Będę tu częściej wpadała ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy okazji zapraszam do mnie: kulinarne-przepisy-ziuty-i-pati.blogspot.com

    pozdrowionka, pati ;*

    OdpowiedzUsuń

H