Pokazane tutaj torty są ucztą dla oczu,podobnie jak pyszne ciasta,które można wykonać z zadziwiającą łatwością.Ciasta będą wspaniałym dodatkiem do popołudniowej herbatki i można je zrobić bez większego wysiłku. Kiedy więc następnym razem przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego,podane przepisy zapewnią Wam sukces!
Szukaj na tym blogu
piątek, 23 marca 2012
MAZUREK Z MASĄ ORZECHOWĄ
200 g schłodzonego masła,100 g cukru,1 jajko,300 g mąki,kolorowe lukry do polania,kandyzowane owoce do dekoracji,
masa orzechowa
1/2 szkl mleka,200 g cukru,200 g orzechów włoskich,200 g masła
Mąkę połączyć z posiekanym masłem,dodać jajko i cukier i zagnieść ciasto.Uformować kulę,owinąć folią i włożyć do lodówki na 25 min.Orzechy zmielić,wrzucić do garnka,wlać mleko i dodać cukier.
Gotować ,aż masa zgęstnieje i wystudzić.Masło utrzeć i połączyć z masą orzechową.
Kruche ciasto rozwałkować i wyciąć koła o śr ok 10 cm. Z okrawków ciasta uformować wałeczki i przykleić do obwodu koła tworząc nie wysoki kant.Piec 15-17 min w temp.180 stopni.
Wystudzony mazurek napełnić masą orzechową,polukrować i udekorować.Masę można zastąpić masłem orzechowym.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
H