I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

sobota, 24 marca 2012

SERNIK CZEKOLADOWY


Spód 
20 dag ciasteczek migdałowych,15 dag masła + masło do formy, 2 łyżki kakao 
Masa: 
kg twarogu na serniki (lub pół na pół z mascarpone), 2 tabliczki gorzkiej czekolady (70 %), 20 dag cukru, torebka cukru waniliowego (16 g) ,4 jajka, 2 -3 łyżki likieru amaretto lub innego migdałowego,ostatecznie rumu, gotowe marcepanowe ozdóbki do dekoracji.
 Spód:
ciasteczka zmiksuj z miękkim masłem i kakao.Powstałą masą wylep dno tortownicy i jej brzeg i do 1/2 wysokości ,dobrze dociśnij.
Masa :
czekoladę pokrusz do metalowej miseczki,postaw na garnku z wrzątkiem i stop,mieszając ,ostudź.
Twaróg zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym.Nie przerywając miksowania ,wybijaj po 1 jajku i dodawaj porcjami ostudzoną, stopioną czekoladę.nie miksuj zbyt długo aby masa nie stała się zbyt rzadka.Na koniec wmieszaj wybrany alkohol przełóż do tortownicy,wstaw do ciepłego piekarnika,piecz ok. 50min.w temp. 160 stopni(jeśli wierzch za mocno się spieka,przykryj folią aluminiową.Sprawdź patyczkiem sernik powinien być w środku leciutko wilgotny. Ostudż w piekarniku przy uchylonych dźwiczkach .Włóż na noc do lodówki udekoruj wierzch.Krój nożem maczanym we wrzątku - wówczas ciasto nie będzie się łamać.
                                                                                  Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

H