I made this widget at MyFlashFetish.com.

Szukaj na tym blogu

piątek, 30 grudnia 2011

SERNIK ZEBRA

Ciasto:
8 jajek(żółtka i białka osobno),1 i 1/3 szkl.cukru,duża torebka cukru waniliowego(32g),1 kg serka homogenizowanego naturalnego,3/4 kostki masła,4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,czubata łyżka ciemnego kakao,tłuszcz i tarta bułka do formy.


Ciasto:
Białka ubij na sztywną pianę,odłóż.Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaj serek,stopione i ostudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną,wymieszaj.Masę połącz z pianą z białek.Odlej 1/3 ciasta,wymieszaj z kakao.Tortownicę natłuść,wysyp tartą bułką.
Na jej środek wylewaj na przemian po 3 łyżki jasnego ciasta i po łyżce ciemnego,aż do wyczerpania składników.Piecz 1 godz. w temp.175 C.Gotowy sernik zostaw na ok.1 godz.w uchylonym piekarniku.
                                                                                   Smacznego




            WYŚMIENITE KAWY,HERBATY I ZIOŁA





KASZTANKI


400 g herbatników,250 g masła lub margaryny,250 g cukru,50 g wódki (2 łyżki) lub rumu,4 łyżki czubate kakao, olejek migdałowy.


Ciastka przepuścić przez maszynkę,cukier utrzeć z masłem na masę i stopniowo dodawać olejek,kakao i rozdrobnione herbatniki.Wszystko razem wymieszać i dodać na końcu bardzo powoli wódkę.Formować z tego kulki i obtaczać w mączce kokosowej lub w cukrze.Ochłodzić w lodówce.


                                               Smacznego
                               



CIASTO DYNIOWE


Kruche ciasto jak na szarlotkę
Farsz dyniowy:
1 i 1/4 szkl. dyni,2 całe jajka,1/2 szkl.cukru,1 szkl mleka skondensowanego,1 łyżeczka cynamonu,1/2 łyżeczki imbiru,1/4 łyżeczki zmielonych gożdzików,1/2 łyżeczki soli.


Ciasto wyłożyć w formie,wygniatając brzegi ok.1 cm.Wszystkie składniki farszu oprócz mleka ubić mikserem do puszystości.Na końcu wlać mleko i jeszcze trochę ubić.Farsz wylać na przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec na złoty kolor.Wystudzić,aż farsz będzie miał konsystencję gęstego budyniu.Na wierzchu można polać syropem,np. klonowym.
                                                      Smacznego
                        
                                   
         RĘCZNIE WYKONANA BIŻUTERIA-BRILI.PL

Nazwa kryształ pochodzi od greckiego słowa krystallos (znaczącego kiedyś też lód). Pochodzenie tej nazwy nie jest związane jedynie z wyglądem kryształu - choć i to pewnie miało znaczenie, ale także z jego właściwościami. Kryształ w dotyku jest zawsze chłodny - być może w naszej szerokości geograficznej nie jest to aż tak bardzo odczuwalne, ale w ciepłej starożytnej Grecji skąd pochodzi źródło tej nazwy, było bardziej odczuwalne. Starożytni grecy wręcz uważali, że kryształ górski jest zamrożonym lodem zesłanym na ziemię przez bogów.

 Dziś wiemy, że dzieje się tak dlatego, że kryształ cechuje się bardzo dobrym przewodnictwem cieplnym, jak i dużą cieplną pojemność. Co przekłada się prawie zawsze na odczuwanie zimna w dotyku. Gdzieniegdzie dorobił sobie nawet nowe nazwy, takie jak diament marmara, diament alaskański, bohemiński, islandzki, czy też meksykański.
 I tak przykładowo diament marmaroski, pochodzący z miejscowości Marmarosz w Rumunii jest uważany za jedną z najczystszych odmian kryształu. Kryształ - kwarc jest minerałem nadzwyczaj odpornym na działanie zasad i kwasów. Rozpuszcza się jedynie w kwasie fluorowodorowy.


Nazwa kryształ pochodzi od greckiego słowa krystallos (znaczącego kiedyś też lód). Pochodzenie tej nazwy nie jest związane jedynie z wyglądem kryształu - choć i to pewnie miało znaczenie, ale także z jego właściwościami. Kryształ w dotyku jest zawsze chłodny - być może w naszej szerokości geograficznej nie jest to aż tak bardzo odczuwalne, ale w ciepłej starożytnej Grecji skąd pochodzi źródło tej nazwy, było bardziej odczuwalne. Starożytni grecy wręcz uważali, że kryształ górski jest zamrożonym lodem zesłanym na ziemię przez bogów. Dziś wiemy, że dzieje się tak dlatego, że kryształ cechuje się bardzo dobrym przewodnictwem cieplnym, jak i dużą cieplną pojemność. Co przekłada się prawie zawsze na odczuwanie zimna w dotyku.

Kryształy górskie dzięki obróbce wykorzystywano do tworzenia rzeźb, waz oraz przedmiotów kultu. Stosuje się też do tworzenia biżuterii artystycznej, tworzy się zarówno korale z oszlifowanego kryształu, jak i wykorzystuje czyste naturalne formy do tworzenia wisiorków z kryształem górskim. W handlu kryształem nazywa się także szkło z dodatkiem ołowiu, jak i też kryształ przetopiony.
Kryształy górskie w ezoteryce to minerały o silnej mocy ochronnej i nie robi się z nich tylko magicznych kul do wróżenia, noszone przy sobie w postaci wisiorków i innej biżuterii porządkują nasze pole energetyczne, jak i same w sobie mogą gromadzić energię. Ile w tym prawdy nie mnie pytać, choć jako sceptyk, nie mam do końca pewności czy w to wątpić. 

Właściwości piezoelektryczne kryształu wykorzystywane są w bardzo precyzyjnej elektronice właśnie między innymi do pewnego rodzaju porządkowania drgań. I tak np. napis na zegarkach 'quartz', to nie nazwa firmy, ale właśnie informacja o wykorzystaniu w nim kwarcu. Wykorzystuje się go także w wielu innych urządzeniach. W świetle tego wykorzystania, jak i potwierdzonych przez fotografie kirlianowską polach elektrycznych wokoło człowieka, potencjalne właściwości ezoteryczne tego kamienia mimo że brak na nie naukowych dowodów nie pozostają więc bez oddźwięku.





czwartek, 29 grudnia 2011

PLACEK Z BIAŁEK I MAKU


1 szkl. białek,1 szkl.cukru,1 szkl.mąki,1 szkl. maku,1/2 proszku
do pieczenia,200 g tłuszczu,otarta skórka z cytryny,wanilia

Białka ubić,dodać cukier,ubić,dodać mak,mąkę,tłuszcz roztopiony,ale zimny,skórkę z cytryny,cukier waniliowy.Upiec.
Można posypać cukrem pudrem.

                                                Smacznego


         KRAINABIO.PL-POLECA


Miody, syropy, przetwory

Złociste miody, pachnące i słodkie syropy oraz wyśmienite przetwory smakują zupełnie inaczej, jeśli przygotowywane są w naturalnych warunkach. Bez środków chemicznych i sztucznej obróbki odzyskują prawdziwy smak kryjący w sobie pełnię zdrowia.
Miód Manuka (+10)

Przekąski, słodycze

Drobne przekąski najczęściej nie kojarzą nam się ze zdrowiem. Słone, ostre a przede wszystkim tłuste przysmaki potrafią wpędzić w otyłość i negatywnie odbić się na naszym samopoczuciu. Istnieją jednak zdrowe i w pełni naturalne zamienniki, które zajadać można przez cały dzień.
Ciastka razowe z cukrem trzcinowym

Herbaty, kawy, kakao

Owoce kakaowca suszone na słońcu i oblane naturalna czekoladą, organicznie uprawiana kawa lub herbata wytwarzana z zachowaniem tradycyjnych, przedwiecznych kanonów sztuki herbacianej. Smaczne, naturalne i zdrowe.
Gorąca pomarańcza (Organic) 

Do kuchni

Przyprawy organiczne górują nad klasycznymi dodatkami kuchennymi m.in. niską (lub zerową!) zawartością soli i cukrów. Nie ustępują im one jednak smakiem, a nierzadko pozwalają odkryć zupełnie nowe kulinarne horyzonty.
Makaron żytni razowy (wstążki)
i wiele innych wyrobów.


środa, 28 grudnia 2011

CUKIERKI


1/2 l mleka,400 g cukru,cukier waniliowy,2 łyżki masła lub margaryny

Wszystko ugotować na gęsty lukier.Wylać na płaskie naczynie natłuszczone oliwą.Po zastygnięciu krajać na dowolne kawałki.                                                                     



POŚWIĄTECZNA WYPRZEDAŻ  NAWET 50% TANIEJ!      

BRZOSKWINIE W CIEŚCIE FRANCUSKIM



500 g mrożonego ciasta francuskiego,1 puszka brzoskwiń w syropie,1 jajko


Rozmrozić ciasto.Rozwałkować na stolnicy na grubość ok.0,5 cm
i wyciąć z niego koła o śr.ok.10 cm.Brzoskwinie osączyć z syropu
i poukładać na cieście,potem skleić każde ciastko tak ,aby nie wystawała z niego brzoskwinia.Rozbić jajko i pędzelkiem posmarować każde ciastko.Ułożyć na blasze i piec przez 20-25 minut w temp.250 C.
                                                 Smacznego


                             

FAWORKI

Ciasto zbijane tak nazywa się ciasto na faworki (zwane również chrustem).Według staropolskiej receptury zagniatało się je z mąki pszennej i dużej ilości żółtek ( powinny stanowić połowę ciężaru mąki),z dodatkiem masła cukru,śmietany i spirytusu.W pierwszej kolejności łączyło się żółtka,tłuszcz,cukier i spirytus,a następnie dodawało się mąkę,wyrabiało jednolite ciasto i zbijało drewnianym wałkiem.Gdy już stało się elastyczne,należało je pozostawić na 1 godz. w chłodzie,po czym cienko rozwałkować (na grubość ok.2 mm),formować faworki i smażyć na smalcu lub sklarowanym maśle ewentualnie oleju.Usmażone faworki powinny być kruche i lekkie.


2 szkl.mąki,3 żółtka,4 łyżki śmietany,1 łyżka wody,sok z 1/2 cytryny(2-3 łyżki),1 łyżka cukru pudru,sól,cukier puder do posypania.


Zagnieść ciasto tak,by powstały pęcherzyki.Można je wybić wałkiem.Rozwałkować,krajać w paski,smażyć na smalcu z olejem 
w płaskim naczyniu na jasny kolor.Wykładać na talerz na serwetki,by odsączyć tłuszcz.Obficie posypać cukrem pudrem.


                                                   Smacznego


Sklepy KRAINAHERBATY.PL,powstały z myślą o ludziach ceniących sobie wyśmienity smak oraz odżywcze i zdrowotne właściwości herbaty, kawy i ziół. Cóż może być przecież lepszego po całym dniu pracy od filiżanki aromatycznego ciepłego napoju?

Stale poszerzany asortyment najwyższej jakości herbat i kaw z całą pewnością zadowoli zarówno smakoszy jak i tych którzy dopiero odkrywają wspaniały świat szlachetnych napojów. 

Oferujemy herbaty Zielone, Białe, Czarne oraz Czerwone ze wszystkich zakątków świata. Poza tym w naszej ofercie znajdują się kawy Palone, Zielone, Rozpuszczalne oraz Bezkofeinowe Nasze specjały pochodzą z praktycznie całego świata. Oferujemy również różnego rodzaju akcesoria które umilają przygotowanie oraz spożywanie herbaty.

Właścicielem oraz operatorem sklepu jest firma ETIN GROUP S.C.. Działamy na rynku internetowym od 2004 roku i od tego też czasu z powodzeniem współpracujemy z wieloma podmiotami.

             


                KRAINAHERBATY.PL

ROGALIKI BEZ CUKRU


2 szkl. mąki,200 g masła,6 łyżek wody

Mąkę z tłuszczem posiekać nożem dodając wodę.Umieścić w chłodnym miejscu na 30 min.Rozwałkować,wyciąć trójkąty,
robić małe rogaliki z nadzieniem lub bez.
Można zrobić słodkie rogaliki dodając 2 łyżki cukru pudru,a nadzieniem może być np. marmolada wieloowocowa,ja uwielbiam tą z dzikiej róży.                                           
                                                   Smacznego

Polecam ciasteczka dla cukrzyków na http://przepiskulinarny.pl

wtorek, 20 grudnia 2011

PIERNICZKI


1 kg mąki,1 kostka margaryny,3 łyżki oleju,1 szkl.śmietany,
3 żółtka i 3 całe jajka,2 szkl.miodu,1szkl.cukru,3 łyżeczki sody,1/2 łyżeczki amoniaku,przyprawa do piernika.


Tłuszcz i miod roztopić w garnku,przestudzić,dodać ubite z cukrem jajka i żółtka,śmietanę i wymieszać z mąką oraz pozostałymi składnikami.Wyrobić ciasto,rozwałkować,wykrawać pierniczki.Piec w gorącym piekarniku.Po upieczeniu polukrować.





SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE



Ciasto
300 g mąki,100 g margaryny,2 żółtka,3 łyżki śmietany,1 łyżka cukru pudru,cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Margarynę posiekać z mąką,dodać pozostałe składniki.Wyrobić ciasto.


Masa serowa
750 g twarogu,150 g masła,4 jajka,250g cukru,olejek cytrynowy


Twaróg zemleć,utrzeć z cukrem,żółtkami i roztopionym masłem.
Dodać ubitą pianę.Połowę ciasta rozwałkować,przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem,rozłożyć masę serową.
Z drugiej połowy ciasta zrobić kratkę na wierzch masy.Wstawić do gorącego piekarnika.Piec ok.1 godz.
                                                                  
                                                                   Smacznego



niedziela, 18 grudnia 2011

BABKA CYTRYNOWA



1 kostka margaryny,2 3/4 szkl.mąki tortowej,1 1/4 szkl.cukru pudru,5 jajek,1 mały proszek do pieczenia,3-4 łyżki soku z cytryny i skórka z niej otarta.


Mąkę zmieszać z proszkiem,margarynę utrzeć z cukrem i wbić po 1 jajku oraz dodać stopniowo mąkę,stale ucierając.Dodać sok i skórkę z cytryny.Formę natłuścić,wysypać tartą bułką,włożyć ciasto.Piec do 1 godz.


                                                      Smacznego







SEROMAK



Spód
1,5 szkl.mąki,1/2 szkl.cukru pudru,1/2 kostki masła,żółtko,tłuszcz i mąka do formy
Masa makowa
4,5 szkl.maku,1 i 1/4 szkl.cukru pudru,4 jajka(osobno białka i żółtka),po 10 dag rodzynek i posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżki bułki tartej,olejek migdałowy.
Masa serowa
3/4 kostki miękkiego masła,1,5 szkl.cukru pudru,5 jajek(osobno białka i żółtka),1,2 kg twarogu na serniki,2 łyżki mąki ziemniaczanej,smażona skórka pomarańczowa wg uznania.


Spód
Wszystkie składniki szybko zagnieść,owiń folią i włóż do lodówki na 1 godz.Wylep natłuszczoną,oprószoną mąką blachę,ponakłuwaj gęsto widelcem i podpiecz przez ok. 20 min. w temp. 190C.
Masa makowa
Mak sparz,osącz,zmiel dwa razy.Utrzyj dokładnie z cukrem i żółtkami.Dodaj bakalie,bułkę tartą,olejek,wymieszaj.Białka
ubij na sztywno i połącz z masą makową.
Masa serowa
Miękkie masło utrzyj z cukrem i żółtkami.Dodawaj po łyżce twaróg,dalej ucierając.Następnie dodaj mąkę i skórkę pomarańczową.Białka ubij na sztywno i na koniec wmieszaj do masy serowej.Na podpieczony spód wyłóż masę makową,a na nią serową.Całość piecz ok.1 godz. w temp.175C.Ostudż w uchylonym piekarniku.
                                          Smacznego



sobota, 17 grudnia 2011

TORCIK CYTRYNOWY


                                                  

Spód
20 dag herbatników czekoladowych lub kruchych ciastek maślanych,2 łyżki masła orzechowego lub kremu snickers,łyżka gorzkiej czekolady w proszku,


Masa
1/2 szkl.mleka,3 łyżki żelatyny,50 dag twarogu na serniki, szkl.kremówki,3/4 szkl.cukru,aromat arakowy lub łyżka mocnej,
aromatycznej brandy,1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
10 dag rodzynek,15 dag cukru pudru,sok z 1 cytryny,gotowa polewa czekoladowa do dekoracji.


Spód
Herbatniki lub ciastka maślane pokrusz blenderem,wymieszaj z masłem lub kremem i czekoladą;powstałą masą wylep dno tortownicy,wstaw do lodówki.


Masa
Mleko zagotuj,rozpuść w nim żelatynę.Kiedy ostygnie,zmiksuj z twarogiem na serniki.Śmietanę ubij na sztywno z cukrem,wymieszaj z masą twarogową.Wlej aromat arakowy lub brandy,wsyp skórkę otarta z cytryny i sparzone,osączone rodzynki.Masę wyłóż do tortownicy,wygładż,przykryj folią spożywczą i wstaw na ok. 1 godz. do lodówki.Cukier puder przesiej,utrzyj na lukier z sokiem wyciśniętym z cytryny.
Glazurą polej tort.Wierzch udekoruj kleksami polewy.
                                
                                        Smacznego



                     BRILI.PL-BIŻUTERIA I OZDOBY

                       Wybierz ręcznie robioną biżuterię

                                                  BRILI.PL















                         

       
                  

                                       

STRACIATELLA



3 łyżeczki żelatyny,40 dag twarogu śmietankowego,6 łyżek cukru pudru,15 dag dowolnej czekolady bez dodatków i 1/2 tabliczki 
czekolady do dekoracji,7-8 łyżek kremówki,gotowy blat biszkoptowy lub paczka biszkoptów,aromat śmietankowy do ciast,łyżka wódki.


Żelatynę zalej 4 łyżeczkami zimnej wody.Po 15 min.rozpuść w 2 łyżkach wrzątku.Twaróg zmiksuj z cukrem i żelatyną.Czekoladę posiekaj i zmieszaj w masę serową.Kremówkę ubij na sztywno,połącz z masą serową(3 łyżki odłóż do dekoracji).
Blat lub biszkopty połóż na dno tortownicy,skrop aromatem wymieszanym z wódką.Nałóż masę serową,wygładż wierzch,zestrugaj na niego odłożoną czekoladę,udekoruj odłożoną śmietaną.Wstaw na noc do lodówki.

BŁYSKAWICZNY SERNIK PIERNIKOWY

Spód
20 dag pierniczków w czekoladzie(bez nadzienia) lub ciastek korzennych,4 łyżki masła,4 łyżki mielonych orzechów włoskich,łyżeczka przyprawy do piernika,tłuszcz do formy,
2 łyżki gorzkiego kakao lub startej gorzkiej czekolady i szczypta kardamonu,imbiru lub cynamonu do posypania.


Masa
35 dag twarogu na serniki,25 dag mascarpone,3 jajka,1/2 szkl.cukru,1/2 szkl.płynnego miodu,szkl.kremówki,łyżka mąki,aromat rumowy.


Wykonanie spodu
Pierniczki lub ciastka pokrusz za pomocą blendera,masło stop i ostudż.Pierniczki ,masło,orzechy i przyprawę do piernika wymieszaj.Dno natłuszczonej tortownicy wylep powstałą masą,wstaw do lodówki.


Wykonanie masy
Wszystkie składniki zmiksuj na idealnie gładką,kremowa masę
,wyłóż na schłodzony spód tortownicy.Wygładż wierzch.Piecz ok 1 godz. w temp.180 C.Wystudż przy uchylonych drzwiczkach,żeby ciasto nie opadło,po czym na kilka godzinwłóż do lodówki.Przed podaniem oprósz kakao lub czekoladą wymieszanym z wybraną przyprawą.


                                         Smacznego

piątek, 16 grudnia 2011

TORT MAKOWY

1 szkl.maku,2 szkl.mleka,5 łyżek tartej bułki,1 szkl.cukru,8 jajek,1 cukier waniliowy.


Mak sparzyć gotującym mlekiem,odcedzić go i zemleć.
Żółtka ubić z cukrem , dodać mak , pianę , tartą bułkę , cukier waniliowy. Wyłożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką po ostudzeniu przekroić i przełożyć kremem cytrynowym , kawowym lub czekoladowym. 


Krem cytrynowy


4 jajka,5 łyżek cukru,skórka otarta z 1 cytryny,sok z 2 cytryn,1 opakowanie żelatyny w proszku,1/8 śmietany,4 łyżki wiórków czekoladowych.


Jaja rozbić,oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć na pianę z cukrem i cytrynowa skórką.W małym rondelku podgrzać sok 
z cytryny i rozpuścić w nim żelatynę,nie gotować; następnie wystudzić.Białka ubić na sztywną pianę.Zimny sok cytrynowy
 zmieszać z masą żółtkową i pianą z białek.Kremem przełożyć tort lub włożyć do pucharków i wstawić na 3 godz do lodówki.Ubić śmietanę,krem udekorować bitą śmietaną i czekoladą.


Krem maślano-kawowy


250 g masła,200 g cukru,3 jajka,30 g kawy,wanilia lub spirytus,albo rum -1 łyżka.


Jajka ubić na parze z cukrem.Ostudzić.Masło utrzeć dodając ubite jajka,kawę oraz pozostałe składniki.


Krem czekoladowy


250 g masła lub margaryny,1 tabliczka czekolady gorzkiej,2 jajka,3 łyżki cukru.


Jajka ubić z cukrem na ciepło.Masło utrzeć dodając przestudzone ubite jajka i rozgrzaną czekoladę.